You are currently viewing IV Onkološki simpozijum Banja Luka 2023 – izvještaj

IV Onkološki simpozijum Banja Luka 2023 – izvještaj

U periodu od 29.09. do 30.09.2023. godine u Banjoj Luci, održan je je međunarodni simpozijum “IV Onkološki simpozijum Banja Luka 2023.” Ovogodišnji skup je, kao i prethodnih godina, organizovan od strane Udruženja onkologa Republike Srpske u saradnji sa Udruženjem medikalnih onkologa Srbije, a akreditovan je od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Skupu su prisustvovale uvažene kolege onkolozi i eksperti iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji su svojim znanjem i iskustvom aktivno učestvovali u predavanjima i sesijama.

Simpozijum je otvoren uvodnim riječima docenta dr Saše Jungića i prof. dr Davorina Raosavljevića, predsjednika navedenih onkoloških udruženja.
Oni su istakli značaj kontinuirane edukacije i razmjene znanja i iskustava kako u regionu, tako i šire, te da se nadaju nastavku ovako uspješne i produktivne saradnje.

Prezentovana je jedna od aktivnosti koje je Udruženje onkologa Republike Srpske realizovalo tokom prethodne godine, a odnosi se na pisanje i objavu priručnika “Neželjeni efekti specifičnog onkološkog liječenja” namijenjenog svim kolegama koji se u svom radu imaju priliku sresti sa onkološkim pacijentom kod kojeg se sprovodi specifično onkološko liječenje. Pisan je s ciljem da bude vodič u svakodnevnom radu, te da pruži informacije o optimalnim dijagnostičko – terapijskim postupcima u prepoznavanju i tretmanu neželjenih efekata hemioterapije, biološke i imunoterapije.

Simpozijum je koncipiran na predavanjima mladih onkologa i specijalizanata o različitim lokalizacijama karcinoma, kako gastrointestinalnim, urološkim, ginekološkim, tako i o karcinomu dojke i melanomu. Predavanja su zasnovana na najnovijim evropskim (ESMO) i američkim (ASCO) onkološkim preporukama o tretmanu navedenih karcinoma uz podršku i diskusiju panelista iz regiona.

Ovaj simpozijum je bio jedinstvena prilika za razmjenu znanja i iskustava sa onkolozima iz regiona, a mladim ljekarima prilika za dodatnu edukaciju i podsticaj za dalji rad i napredovanje.