You are currently viewing Učešće na ESMO kongresu

Učešće na ESMO kongresu

ESMO kongres je skup na kojem se okupljaju onkološki stručnjaci iz cijelog svijeta kako bi prisustvovali znanstvenim i edukativnim sesijama čiji je cilj isticanje ključnih napredaka u medicinskim istraživanjima koji mogu potencijalno promijeniti praksu.

Na ESMO kongresu koji se održao u period od 27.09. do 1.10.2019. u Barseloni, kojem su prisustvovali i doktori iz “Udruženja onkologa Republike Srpske”, stručni izlagači su raspravljali o najnovijim saznanjima o translacijskoj znanosti o karcinomu i sudjelovali u multidisciplinarnim razgovorima usmjerenim na poboljšanje prakse njege u onkologiji. Diskutovalo se o specifičnim onkološkim oboljenjima uključujući: tumor pluća, karcinom bubrežnih ćelija, neuroblastom, karcinom dojke, rak debelog crijeva i rak kože, ali se nisu ni zanemarile teme koje se odnose na opštu onkološku praksu.

Učesnici su prisustvovati predavanjima koja su prikazala najnovija saznanja i ažurirane interpretacije podataka iz ispitivanja koja uključuju studije: CheckMate 227, suđenje SORCE, BEACON-Neuroblastoma, MONARCH 2, YoungPearl i evropsku torakalnu onkološku platformu (ETOP 9-15) PROMISE-meso ispitivanje i još mnogo toga.

Naučne prezentacije na ESMO 2019 kongresu imale su za cilj idenfikovati i objasniti najnovije trendove u globalnim istraživanjima, metodama i tehnologiji u liječenju karcinoma.